Lets Spread Knowledge
0
20
Pin Share20

 

1. Which among the following is not essentially desirable in the project method?
(a) The task of the project is as real as the task of the life outside the walls of the school
(b) The task of the project involves constructive effort or thought yielding objective results
(c) The task of the project should be full of message for the children
(d) The task of the project should be interesting enough so that the pupil is genuinely eager to carry it out

Show Answer

1. Which among the following is not essentially desirable in the project method?
(a) The task of the project is as real as the task of the life outside the walls of the school
(b) The task of the project involves constructive effort or thought yielding objective results
(c) The task of the project should be full of message for the children
(d) The task of the project should be interesting enough so that the pupil is genuinely eager to carry it out
Answer: c

2. Which is not the nature of philosophy?
(a) It is a science of knowledge
(b) It is a collective ensemble of various viewpoints
(c) It is a planned attempt on search for the truth
(d) It is the totality of man’s creative ideas

Show Answer

2. Which is not the nature of philosophy?
(a) It is a science of knowledge
(b) It is a collective ensemble of various viewpoints
(c) It is a planned attempt on search for the truth
(d) It is the totality of man’s creative ideas
Answer: d

3. Which is the characteristic of the project method?
(a) Problematic act
(b) Carried in its natural setting
(c) Used for all-round-development of child’s personality
(d) A voluntary undertaking

Show Answer

3. Which is the characteristic of the project method?
(a) Problematic act
(b) Carried in its natural setting
(c) Used for all-round-development of child’s personality
(d) A voluntary undertaking
Answer: c

4. Project method of teaching is an outstanding contribution of
(a) Realism.
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Idealism

Show Answer

4. Project method of teaching is an outstanding contribution of
(a) Realism.
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Idealism
Answer: b

5. Which of the following claims of the pragmatists is not acceptable?
(a) The free activity of the pupil is likely to result in permanent attitudes of initiative and independence and moral discipline
(b) Training in citizenship is possible through school and community activities
(c) Training in character through school’s co-curricular activities is possible
(d) Child’s own experience is valuable for adequate development of child’s personality

Show Answer

5. Which of the following claims of the pragmatists is not acceptable?
(a) The free activity of the pupil is likely to result in permanent attitudes of initiative and independence and moral discipline
(b) Training in citizenship is possible through school and community activities
(c) Training in character through school’s co-curricular activities is possible
(d) Child’s own experience is valuable for adequate development of child’s personality
Answer: a

6. Pragmatism has a greater sense of responsibility than Naturalism with regard to moral training because
(a) The free activity which pragmatic- system of education entails does not mean licence; rather it means a guided activity
(b) They emphasize teaching of values
(c) They consider education, basically, a social process
(d) They do not want the teacher to abdicate from the scene

Show Answer

6. Pragmatism has a greater sense of responsibility than Naturalism with regard to moral training because
(a) The free activity which pragmatic- system of education entails does not mean licence; rather it means a guided activity
(b) They emphasize teaching of values
(c) They consider education, basically, a social process
(d) They do not want the teacher to abdicate from the scene
Answer: a

7. The pragmatists are against
(a) The external examinations
(b) The specialist teachers
(c) Breakdown of knowledge into separate subjects.
(d) Eternal spiritual values

Show Answer

7. The pragmatists are against
(a) The external examinations
(b) The specialist teachers
(c) Breakdown of knowledge into separate subjects.
(d) Eternal spiritual values

Answer: c

8. Which is the most widely accepted method of education, according to the pragmatists?
(a) Lecturing by the teacher
(b) Leaving the child free to learn
(c) Learning by doing
(d) Heuristic method

Show Answer

8. Which is the most widely accepted method of education, according to the pragmatists?
(a) Lecturing by the teacher
(b) Leaving the child free to learn
(c) Learning by doing
(d) Heuristic method

Answer: c

9. Play way method of teaching has been emphasised in the scheme of the education of
(a) Naturalists
(b) Realists
(c) Pragmatists
(d) Existentialists

Show Answer

9. Play way method of teaching has been emphasised in the scheme of the education of
(a) Naturalists
(b) Realists
(c) Pragmatists
(d) Existentialists
Answer: a

10. Which school of philosophy of education advocated Project method of teaching?
(a) Realism
(b) Pragmatism
(c) Idealism
(d) Naturalism

Show Answer

10. Which school of philosophy of education advocated Project method of teaching?
(a) Realism
(b) Pragmatism
(c) Idealism
(d) Naturalism
Answer: b

11. Which of the following is said about the idealists?
(a) They are content with “briars”
(b) They like “roses”
(c) They are satisfied neither with “briars” nor with “roses”
(d) They want “roses” and “briars” both

Show Answer

11. Which of the following is said about the idealists?
(a) They are content with “briars”
(b) They like “roses”
(c) They are satisfied neither with “briars” nor with “roses”
(d) They want “roses” and “briars” both
Answer: c

12. Religious education is strongly advocated by
(a) Pragmatists
(b) Idealists
(c) Realist.
(d) Existentialists

Show Answer

12. Religious education is strongly advocated by
(a) Pragmatists
(b) Idealists
(c) Realist.
(d) Existentialists
Answer: b

13. Which among the following does not fit into the scheme of educational goals of the Idealists?
(a) Care of body
(b) Moral values
(c) Skills
(d) Self-expression

Show Answer

13. Which among the following does not fit into the scheme of educational goals of the Idealists?
(a) Care of body
(b) Moral values
(c) Skills
(d) Self-expression
Answer: a

14. Which philosophy of education considers psychology as an incomplete study of and an inadequate basis of educational theory?
(a) Realism
(b) Pragmatism
(c) Idealism
(d) Naturalism

Show Answer

14. Which philosophy of education considers psychology as an incomplete study of and an inadequate basis of educational theory?
(a) Realism
(b) Pragmatism
(c) Idealism
(d) Naturalism
Answer: c

15. The Realist’s aim of education is
(a) Self-realization
(b) Spiritual and moral development
(c) Happy and moral development
(d) Total development of personality

Show Answer

15. The Realist’s aim of education is
(a) Self-realization
(b) Spiritual and moral development
(c) Happy and moral development
(d) Total development of personality
Answer: c

16. Naturalist’s conception of man is
(a) Man’s very essence of being is his spiritual nature.
(b) It is spirit rather than animality that is most truly man.
(c) There exists in the nature of things a perfect pattern of each individual.
(d) Nature would have them children before they are men

Show Answer

16. Naturalist’s conception of man is
(a) Man’s very essence of being is his spiritual nature.
(b) It is spirit rather than animality that is most truly man.
(c) There exists in the nature of things a perfect pattern of each individual.
(d) Nature would have them children before they are men
Answer: d

17. On what is based the need for teaching philosophy of education?
(a) All pupils are not alike
(b) Different systems of education found in different countries
(c) Different philosophies expressed different points of view on every aspect of education
(d) Different ways of teaching-learning

Show Answer

17. On what is based the need for teaching philosophy of education?
(a) All pupils are not alike
(b) Different systems of education found in different countries
(c) Different philosophies expressed different points of view on every aspect of education
(d) Different ways of teaching-learning
Answer: c

18. Which branch of philosophy examines issues pertaining to the nature of “reality?”
(a) Ontology
(b) Metaphysics
(c) Axiology
(d) Epistemology

Show Answer

18. Which branch of philosophy examines issues pertaining to the nature of “reality?”
(a) Ontology
(b) Metaphysics
(c) Axiology
(d) Epistemology
Answer: b

19. What is the goal of education according to Idealism?
(a) Perfect adaptation to the environment
(b) Realisation of moral values
(c) Satisfaction of human wants
(d) Cultivation of dynamic, adaptable mind which will be resourceful and enterprising in all situations

Show Answer

19. What is the goal of education according to Idealism?
(a) Perfect adaptation to the environment
(b) Realisation of moral values
(c) Satisfaction of human wants
(d) Cultivation of dynamic, adaptable mind which will be resourceful and enterprising in all situations
Answer: b

20. The aim of education according to the Existentialists is
(a) Humanitarian and humanist self- realization
(b) Adaptation to practical life
(c) Objective knowledge
(d) A good understanding of the world outside

Show Answer

20. The aim of education according to the Existentialists is
(a) Humanitarian and humanist self- realization
(b) Adaptation to practical life
(c) Objective knowledge
(d) A good understanding of the world outside
Answer: a