Lets Spread Knowledge
0
20
Pin Share20

1. Which school maintained: “Natural impulses of the child are of great importance and are good in themselves?”
(a) Biological Naturalism
(b) Mechanical Naturalism
(c) Naturalism of physical science
(d) Romantic Naturalism

Show Answer

1. Which school maintained: “Natural impulses of the child are of great importance and are good in themselves?”
(a) Biological Naturalism
(b) Mechanical Naturalism
(c) Naturalism of physical science
(d) Romantic Naturalism
Answer: a

2. Who emphasized that education should be a social process?
(a) Vivekananda
(b) Rousseau
(c) Dewey
(d) Pestalozzi

Show Answer

2. Who emphasized that education should be a social process?
(a) Vivekananda
(b) Rousseau
(c) Dewey
(d) Pestalozzi
Answer: c

3. Why are curriculum activities used in teaching?
(a) Make teaching easy
(b) To make teaching interesting, easy to understand and effective
(c) To make teaching attractive
(d) To assist the teacher

Show Answer

3. Why are curriculum activities used in teaching?
(a) Make teaching easy
(b) To make teaching interesting, easy to understand and effective
(c) To make teaching attractive
(d) To assist the teacher
Answer: d

4. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and children should be children?
(a) Idealism
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Realism

Show Answer

4. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and children should be children?
(a) Idealism
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Realism
Answer: c

5. What does the individual aim of education imply?
(a) Education must secure for everyone the conditions under which the individuality is most completely developed
(b) It must contribute to the peace and happiness of the whole society
(c) It should have more and more institutions every year
(d) It should be by and large the concern of the private sector

Show Answer

5. What does the individual aim of education imply?
(a) Education must secure for everyone the conditions under which the individuality is most completely developed
(b) It must contribute to the peace and happiness of the whole society
(c) It should have more and more institutions every year
(d) It should be by and large the concern of the private sector
Answer: a

6. If a student failed in any class what should be done to him?
(a) He should be given a chance to improve and sent to the next class after he improves
(b) He should be kept in the same class
(c) He should be advised to leave studies
(d) All the above methods are right

Show Answer

6. If a student failed in any class what should be done to him?
(a) He should be given a chance to improve and sent to the next class after he improves
(b) He should be kept in the same class
(c) He should be advised to leave studies
(d) All the above methods are right
Answer: a

7. What are the three components of the educational process?
(a) Education, teacher and books
(b) Teacher, student and education
(c) Teaching, learning and practice
(d) Direction, instruction and skill

Show Answer

7. What are the three components of the educational process?
(a) Education, teacher and books
(b) Teacher, student and education
(c) Teaching, learning and practice
(d) Direction, instruction and skill
Answer: b

8. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state
(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught
(b) Has absolute control over the lives, and destinies of its individual members
(c) Has a right and a bounden duty to mould the citizen to a pattern which makes for its own preservation and enhancement
(d) Has better resources to manage educa­tion

Show Answer

8. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state
(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught
(b) Has absolute control over the lives, and destinies of its individual members
(c) Has a right and a bounden duty to mould the citizen to a pattern which makes for its own preservation and enhancement
(d) Has better resources to manage educa­tion
Answer: c

9. Social aims of education imply the training of
(a) The individuals for the purpose of serving the needs of the society
(b) Individuals according to their needs
(c) The individuals according to their capacities
(d) The individuals according to the facilities

Show Answer

9. Social aims of education imply the training of
(a) The individuals for the purpose of serving the needs of the society
(b) Individuals according to their needs
(c) The individuals according to their capacities
(d) The individuals according to the facilities
Answer: a

10. The social aims of education imply that
(a) The state is an idealized metaphysical entity
(b) The state is above the individual citizen.
(c) The state is superior to the individual transcending all his desires and aspira­tions
(d) The state has to give not to take anything from the individual

Show Answer

10. The social aims of education imply that
(a) The state is an idealized metaphysical entity
(b) The state is above the individual citizen.
(c) The state is superior to the individual transcending all his desires and aspira­tions
(d) The state has to give not to take anything from the individual
Answer: d

11. Which school of philosophy very strongly advocates that education should be voca­tional in character?
(a) Existentialism
(b) Naturalism
(c) Realism
(d) Pragmatism

Show Answer

11. Which school of philosophy very strongly advocates that education should be voca­tional in character?
(a) Existentialism
(b) Naturalism
(c) Realism
(d) Pragmatism
Answer: c

12. Which is not an aspect of mind according to the Realists’ theory of knowing?
(a) Awareness
(b) Consciousness
(c) Behaviour
(d) Processing of awareness

Show Answer

12. Which is not an aspect of mind according to the Realists’ theory of knowing?
(a) Awareness
(b) Consciousness
(c) Behaviour
(d) Processing of awareness
Answer: c

13. The most important thing to keep in mind for a teacher according to Realism in education is
(a) The method of teaching
(b) The value and significance of what is taught
(c) The nature of the child
(d) Organization of the content to be taught

Show Answer

13. The most important thing to keep in mind for a teacher according to Realism in education is
(a) The method of teaching
(b) The value and significance of what is taught
(c) The nature of the child
(d) Organization of the content to be taught
Answer: b

14. Which of the following is not criticised by realism in education?
(a) Teachers denying the value of school co-curricular activities
(b) Pupils cramming for knowledge from books for reproducing in examination
(c) Organizing schools in a way that is conducive to practical training in citizenship
(d) Teaching which drifts away from life of the child

Show Answer

14. Which of the following is not criticised by realism in education?
(a) Teachers denying the value of school co-curricular activities
(b) Pupils cramming for knowledge from books for reproducing in examination
(c) Organizing schools in a way that is conducive to practical training in citizenship
(d) Teaching which drifts away from life of the child
Answer: c

15. Which system of education was propounded by Mahatma Gandhi?
(a) Teaching by activities
(b) Teaching through music
(c) Teaching through listening, meditation etc.
(d) All of these

Show Answer

15. Which system of education was propounded by Mahatma Gandhi?
(a) Teaching by activities
(b) Teaching through music
(c) Teaching through listening, meditation etc.
(d) All of these
Answer: d

16. In the light of relevant past events, con­temporary events and their understanding should find a place in the teaching of history. Who maintained this principle?
(a) Naturalists
(b) Idealists
(c) Realists
(d) Marxists

Show Answer

16. In the light of relevant past events, con­temporary events and their understanding should find a place in the teaching of history. Who maintained this principle?
(a) Naturalists
(b) Idealists
(c) Realists
(d) Marxists
Answer: c

17. Who was the supporter of Naturalism in Education?
(a) Frolbel
(b) Armstrong
(c) John Locke
(d) Rosseau

Show Answer

17. Who was the supporter of Naturalism in Education?
(a) Frolbel
(b) Armstrong
(c) John Locke
(d) Rosseau
Answer: d

18. What do you mean by curriculum?
(a) A child learns through curriculum
(b) Sum total of the annual study
(c) Sum total of the activities of a school
(d) Indicates the course to be taught by the teachers to the students throughout the year

Show Answer

18. What do you mean by curriculum?
(a) A child learns through curriculum
(b) Sum total of the annual study
(c) Sum total of the activities of a school
(d) Indicates the course to be taught by the teachers to the students throughout the year
Answer: d

19. Which educational activity is most desirable to the pragmatist?
(a) Approximates the goals which educatio­nal scientists have set up
(b) Results from the indiscrimination of the pupil in democratic theory.
(c) That is beneficial effect upon the future experiences of the pupil
(d) That characterizes by spontaneous, active, continuously pleasurable and practical for the pupil

Show Answer

19. Which educational activity is most desirable to the pragmatist?
(a) Approximates the goals which educatio­nal scientists have set up
(b) Results from the indiscrimination of the pupil in democratic theory.
(c) That is beneficial effect upon the future experiences of the pupil
(d) That characterizes by spontaneous, active, continuously pleasurable and practical for the pupil
Answer: a

20. What is the view point of progressive educators regarding the issue of liberal vs. vocational education?
(a) Vocational ends load one to degrade learning
(b) Liberal arts subject should proceed vocational training
(c) Vocational and liberal education should not be separated
(d) All subjects should have a vocational orientation

Show Answer

20. What is the view point of progressive educators regarding the issue of liberal vs. vocational education?
(a) Vocational ends load one to degrade learning
(b) Liberal arts subject should proceed vocational training
(c) Vocational and liberal education should not be separated
(d) All subjects should have a vocational orientation
Answer: b