Lets Spread Knowledge
0
20
Pin Share20

1. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building

Show Answer

1. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building
Answer: (A)

2. What is most important for a teacher ?
(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator

Show Answer

2. What is most important for a teacher ?
(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator
Answer: (C)

3. Why students should play games in school ?
(A) It makes them physically strong
(B) It makes work easier for teachers
(C) It helps in passing time
(D) It develops co-operation and physical balance

Show Answer

3. Why students should play games in school ?
(A) It makes them physically strong
(B) It makes work easier for teachers
(C) It helps in passing time
(D) It develops co-operation and physical balance
Answer: (D)

4. Family is a means of—
(A) Informal education
(B) Formal education
(C) Non-formal education
(D) Distance education

Show Answer

4. Family is a means of—
(A) Informal education
(B) Formal education
(C) Non-formal education
(D) Distance education
Answer: (A)

5. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people
(B) developing sense of discipline
(C) behaving ideally
(D) telling them good stories

Show Answer

5. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people
(B) developing sense of discipline
(C) behaving ideally
(D) telling them good stories
Answer: (C)

6. What will you do in leisure time in school ?
You will—
(A) take rest in teacher’s room
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) check home work of students

Show Answer

6. What will you do in leisure time in school ?
You will—
(A) take rest in teacher’s room
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) check home work of students
Answer: (D)

7. A teacher asks the questions in the class to—
(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student’s attention
(D) teach

Show Answer

7. A teacher asks the questions in the class to—
(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student’s attention
(D) teach
Answer: (C)

8. You like teaching profession because—
(A) it has less responsibility
(B) you are interested in it
(C) it is easy
(D) it provide you more holidays

Show Answer

8. You like teaching profession because—
(A) it has less responsibility
(B) you are interested in it
(C) it is easy
(D) it provide you more holidays
Answer: (B)

9. How the students should be motivated to get success in life ?
(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation

Show Answer

9. How the students should be motivated to get success in life ?
(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation
Answer: (C)

10. In context of the habit of Absenteeism of student—
(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school’s discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students

Show Answer

10. In context of the habit of Absenteeism of student—
(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school’s discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students
Answer: (C)

11. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The teachers who take interest in it
(D) All the teachers

Show Answer

11. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The teachers who take interest in it
(D) All the teachers
Answer: (A)

12. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from prescribed books, then these students should be—
(A) Discouraged to consult some other books on the subject
(B) Encouraged to consult some other books on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after the period
(D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination

Show Answer

12. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from prescribed books, then these students should be—
(A) Discouraged to consult some other books on the subject
(B) Encouraged to consult some other books on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after the period
(D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination
Answer: (B)

13. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—
(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience

Show Answer

13. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—
(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience
Answer: (D)

14. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Sympathy of teachers
(C) Attractive environment of the school
(D) Encouragement of the students

Show Answer

14. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Sympathy of teachers
(C) Attractive environment of the school
(D) Encouragement of the students
Answer: (D)

15. The ideal teacher—
(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline

Show Answer

15. The ideal teacher—
(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline
Answer: (C)

16. The aim of education should be—
(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life

Show Answer

16. The aim of education should be—
(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life
Answer: (D)

17. The best method of checking student’s homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the class
(B) To check the answers in the class in group manner
(C) To check them with the help of specimen answer
(D) To check by the teacher himself in a regular way

Show Answer

17. The best method of checking student’s homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the class
(B) To check the answers in the class in group manner
(C) To check them with the help of specimen answer
(D) To check by the teacher himself in a regular way
Answer: (D)

18. A time bound testing programme for a students should be implemented in Schools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents
(B) A regular practice can be carried out
(C) The students can be trained for final examinations
(D) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results

Show Answer

18. A time bound testing programme for a students should be implemented in Schools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents
(B) A regular practice can be carried out
(C) The students can be trained for final examinations
(D) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results
Answer: (D)

19. Child Labour Prohibition Act (1986)—
(A) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
(B) Prohibits child labour in risk-taking works only
(C) Prohibits child labour during school hours only
(D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers

Show Answer

19. Child Labour Prohibition Act (1986)—
(A) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
(B) Prohibits child labour in risk-taking works only
(C) Prohibits child labour during school hours only
(D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers
Answers: (A)

20. The in-service teacher’ training can be made more effective by—
(A) Using training package which in wellprepared in advance
(B) Making it a residential programme
(C) Using co-operative approach
(D) Practicing training
follow-up procedures

Show Answer

20. The in-service teacher’ training can be made more effective by—
(A) Using training package which in wellprepared in advance
(B) Making it a residential programme
(C) Using co-operative approach
(D) Practicing training followup procedures
Answer: (D)

21. The best remedy of the student’s problems related with learning is—
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching

Show Answer

21. The best remedy of the student’s problems related with learning is—
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching
Answer: (D)

22. The most important indicator of quality of education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school
(B) Classroom system
(C) Text-books and Teaching-learning material
(D) Student Achievement level

Show Answer

22. The most important indicator of quality of education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school
(B) Classroom system
(C) Text-books and Teaching-learning material
(D) Student Achievement level
Answer: (D)

23. The idea of Basic Education is propounded by—
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore

Show Answer

23. The idea of Basic Education is propounded by—
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore
Answer: (C)

24. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education

Show Answer

24. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education
Answer: (D)

25. The success of integrated education depends on—
(A) The support of community
(B) The excellence of text-books
(C) The highest quality of teaching-learning material
(D) The attitudinal changes in teachers

Show Answer

25. The success of integrated education depends on—
(A) The support of community
(B) The excellence of text-books
(C) The highest quality of teaching-learning material
(D) The attitudinal changes in teachers
Answer: (B)

26. The priority to girls education should be given because—
(A) The girls are more intelligent in comparison than the boys
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past
(D) Only girls are capable of leading for social change

Show Answer

26. The priority to girls education should be given because—
(A) The girls are more intelligent in comparison than the boys
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past
(D) Only girls are capable of leading for social change
Answer: (D)

27. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be—
(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies

Show Answer

27. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be—
(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies
Answer: (D)