Lets Spread Knowledge
0
20
Pin Share20

1. The Realist’s aim of education is
(a) Self-realization
(b) Spiritual and moral development
(c) Happy and moral development
(d) Total development of personality

Show Answer

1. The Realist’s aim of education is
(a) Self-realization
(b) Spiritual and moral development
(c) Happy and moral development
(d) Total development of personality
Answer: c

2. The aim of education according to the Existentialists is
(a) Humanitarian and humanist self- realization
(b) Adaptation to practical life
(c) Objective knowledge
(d) A good understanding of the world outside

Show Answer

2. The aim of education according to the Existentialists is
(a) Humanitarian and humanist self- realization
(b) Adaptation to practical life
(c) Objective knowledge
(d) A good understanding of the world outside
Answer: a

3. On what is based the need for teaching philosophy of education?
(a) All pupils are not alike
(b) Different systems of education found in different countries
(c) Different philosophies expressed different points of view on every aspect of education
(d) Different ways of teaching-learning

Show Answer

3. On what is based the need for teaching philosophy of education?
(a) All pupils are not alike
(b) Different systems of education found in different countries
(c) Different philosophies expressed different points of view on every aspect of education
(d) Different ways of teaching-learning
Answer: c

4. What is the goal of education according to Idealism?
(a) Perfect adaptation to the environment
(b) Realisation of moral values
(c) Satisfaction of human wants
(d) Cultivation of dynamic, adaptable mind which will be resourceful and enterprising in all situations

Show Answer

4. What is the goal of education according to Idealism?
(a) Perfect adaptation to the environment
(b) Realisation of moral values
(c) Satisfaction of human wants
(d) Cultivation of dynamic, adaptable mind which will be resourceful and enterprising in all situations
Answer: b

5. Which branch of philosophy examines issues pertaining to the nature of “reality?”
(a) Ontology
(b) Metaphysics
(c) Axiology
(d) Epistemology

Show Answer

5. Which branch of philosophy examines issues pertaining to the nature of “reality?”
(a) Ontology
(b) Metaphysics
(c) Axiology
(d) Epistemology
Answer: b

6. Which school maintained: “Natural impulses of the child are of great importance and are good in themselves?”
(a) Biological Naturalism
(b) Mechanical Naturalism
(c) Naturalism of physical science
(d) Romantic Naturalism

Show Answer

6. Which school maintained: “Natural impulses of the child are of great importance and are good in themselves?”
(a) Biological Naturalism
(b) Mechanical Naturalism
(c) Naturalism of physical science
(d) Romantic Naturalism
Answer: a

7. Who emphasized that education should be a social process?
(a) Vivekananda
(b) Rousseau
(c) Dewey
(d) Pestalozzi

Show Answer

7. Who emphasized that education should be a social process?
(a) Vivekananda
(b) Rousseau
(c) Dewey
(d) Pestalozzi
Answer: c

8. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and children should be children?
(a) Idealism
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Realism

Show Answer

8. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and children should be children?
(a) Idealism
(b) Pragmatism
(c) Naturalism
(d) Realism
Answer: c

9. What does the individual aim of education imply?
(a) Education must secure for everyone the conditions under which the individuality is most completely developed
(b) It must contribute to the peace and happiness of the whole society
(c) It should have more and more institutions every year
(d) It should be by and large the concern of the private sector

Show Answer

9. What does the individual aim of education imply?
(a) Education must secure for everyone the conditions under which the individuality is most completely developed
(b) It must contribute to the peace and happiness of the whole society
(c) It should have more and more institutions every year
(d) It should be by and large the concern of the private sector
Answer: a

10. Social aims of education imply the training of
(a) The individuals for the purpose of serving the needs of the society
(b) Individuals according to their needs
(c) The individuals according to their capacities
(d) The individuals according to the facilities

Show Answer

10. Social aims of education imply the training of
(a) The individuals for the purpose of serving the needs of the society
(b) Individuals according to their needs
(c) The individuals according to their capacities
(d) The individuals according to the facilities
Answer: a

11. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state
(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught
(b) Has absolute control over the lives, and destinies of its individual members
(c) Has a right and a bounden duty to mould the citizen to a pattern which makes for its own preservation and enhancement
(d) Has better resources to manage educa­tion

Show Answer

11. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state
(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught
(b) Has absolute control over the lives, and destinies of its individual members
(c) Has a right and a bounden duty to mould the citizen to a pattern which makes for its own preservation and enhancement
(d) Has better resources to manage educa­tion
Answer: c

12. The social aims of education imply that
(a) The state is an idealized metaphysical entity
(b) The state is above the individual citizen.
(c) The state is superior to the individual transcending all his desires and aspira­tions
(d) The state has to give not to take anything from the individual

Show Answer

12. The social aims of education imply that
(a) The state is an idealized metaphysical entity
(b) The state is above the individual citizen.
(c) The state is superior to the individual transcending all his desires and aspira­tions
(d) The state has to give not to take anything from the individual
Answer: d

13. Naturalist’s conception of man is
(a) Man’s very essence of being is his spiritual nature.
(b) It is spirit rather than animality that is most truly man.
(c) There exists in the nature of things a perfect pattern of each individual.
(d) Nature would have them children before they are men

Show Answer

13. Naturalist’s conception of man is
(a) Man’s very essence of being is his spiritual nature.
(b) It is spirit rather than animality that is most truly man.
(c) There exists in the nature of things a perfect pattern of each individual.
(d) Nature would have them children before they are men
Answer: d