Lets Spread Knowledge
0
20
Pin Share20

Which is a great disadvantage of the project method?
(a) It consumes much of the time of the child
(b) It leaves gaps in the knowledge of the child
(c) Children are generally not interested in it
(d) Teachers, generally, do not like to teach through it

Show Answer

Which is a great disadvantage of the project method?
(a) It consumes much of the time of the child
(b) It leaves gaps in the knowledge of the child
(c) Children are generally not interested in it
(d) Teachers, generally, do not like to teach through it

Answer: b

2. Learning by Project Method is technically known as
(a) Incidental learning
(b) Efficient learning
(c) Systematic learning
(d) Adequate learning

Show Answer

2. Learning by Project Method is technically known as
(a) Incidental learning
(b) Efficient learning
(c) Systematic learning
(d) Adequate learning
Answer: a

Education, according to the Pragmatist is
(a) Wholly pupil-oriented
(b) Wholly society-oriented
(c) Wholly purposive
(d) Wholly interdisciplinary

Show Answer

Education, according to the Pragmatist is
(a) Wholly pupil-oriented
(b) Wholly society-oriented
(c) Wholly purposive
(d) Wholly interdisciplinary

Answer: c

4. Who among the following is not a follower of Pragmatic Philosophy?
(a) William James
(b) Peshtalozzi
(c) John Dewey
(d) Kilpatrick

Show Answer

4. Who among the following is not a follower of Pragmatic Philosophy?
(a) William James
(b) Peshtalozzi
(c) John Dewey
(d) Kilpatrick

Answer: b

5. What is not associated with Pragmatism?
(a) Purposive education
(b) Experience-based education
(c) Freedom-based education

(d) Education for self-realization

Show Answer

5. What is not associated with Pragmatism?
(a) Purposive education
(b) Experience-based education
(c) Freedom-based education
(d) Education for self-realization

Answer: d

6. What is the place of principal in an edu­cational institute?
(a) Overall head of the school
(b) Manager of the school
(c) Owner of the school
(d) Founder of the school

Show Answer

6. What is the place of principal in an edu­cational institute?
(a) Overall head of the school
(b) Manager of the school
(c) Owner of the school
(d) Founder of the school

Answer: b

7. If a student failed in any class what should be done to him?
(a) He should be given a chance to improve and sent to the next class after he improves
(b) He should be kept in the same class
(c) He should be advised to leave studies
(d) All the above methods are right

Show Answer

7. If a student failed in any class what should be done to him?
(a) He should be given a chance to improve and sent to the next class after he improves
(b) He should be kept in the same class
(c) He should be advised to leave studies
(d) All the above methods are right
Answer: a

8. Why are curriculum activities used in teaching?
(a) Make teaching easy
(b) To make teaching interesting, easy to understand and effective
(c) To make teaching attractive
(d) To assist the teacher

Show Answer

8. Why are curriculum activities used in teaching?
(a) Make teaching easy
(b) To make teaching interesting, easy to understand and effective
(c) To make teaching attractive
(d) To assist the teacher
Answer: d

9. What are the three components of the educational process?
(a) Education, teacher and books
(b) Teacher, student and education
(c) Teaching, learning and practice
(d) Direction, instruction and skill

Show Answer

9. What are the three components of the educational process?
(a) Education, teacher and books
(b) Teacher, student and education
(c) Teaching, learning and practice
(d) Direction, instruction and skill
Answer: b

10. What is teaching through deductive method?
(a) From general to specific
(b) From specific to general
(c) From macro to micro-
(d) From easy to difficult

Show Answer

10. What is teaching through deductive method?
(a) From general to specific
(b) From specific to general
(c) From macro to micro-
(d) From easy to difficult
Answer: a

h11. Which educational activity is most desirable to the pragmatist?
(a) Approximates the goals which educatio­nal scientists have set up
(b) Results from the indiscrimination of the pupil in democratic theory.
(c) That is beneficial effect upon the future experiences of the pupil
(d) That characterizes by spontaneous, active, continuously pleasurable and practical for the pupil

Show Answer

11. Which educational activity is most desirable to the pragmatist?
(a) Approximates the goals which educatio­nal scientists have set up
(b) Results from the indiscrimination of the pupil in democratic theory.
(c) That is beneficial effect upon the future experiences of the pupil
(d) That characterizes by spontaneous, active, continuously pleasurable and practical for the pupil
Answer: a

12. What is the view point of progressive educators regarding the issue of liberal vs. vocational education?
(a) Vocational ends load one to degrade learning
(b) Liberal arts subject should proceed vocational training
(c) Vocational and liberal education should not be separated
(d) All subjects should have a vocational orientation

Show Answer

12. What is the view point of progressive educators regarding the issue of liberal vs. vocational education?
(a) Vocational ends load one to degrade learning
(b) Liberal arts subject should proceed vocational training
(c) Vocational and liberal education should not be separated
(d) All subjects should have a vocational orientation
Answer: b

13. Who was the supporter of Naturalism in Education?
(a) Frolbel
(b) Armstrong
(c) John Locke
(d) Rosseau

Show Answer

13. Who was the supporter of Naturalism in Education?
(a) Frolbel
(b) Armstrong
(c) John Locke
(d) Rosseau
Answer: d

14. What do you mean by curriculum?
(a) A child learns through curriculum
(b) Sum total of the annual study
(c) Sum total of the activities of a school
(d) Indicates the course to be taught by the teachers to the students throughout the year

Show Answer

14. What do you mean by curriculum?
(a) A child learns through curriculum
(b) Sum total of the annual study
(c) Sum total of the activities of a school
(d) Indicates the course to be taught by the teachers to the students throughout the year
Answer: d

15. Which system of education was propounded by Mahatma Gandhi?
(a) Teaching by activities
(b) Teaching through music
(c) Teaching through listening, meditation etc.
(d) All of these

Show Answer

15. Which system of education was propounded by Mahatma Gandhi?
(a) Teaching by activities
(b) Teaching through music
(c) Teaching through listening, meditation etc.
(d) All of these
Answer: d

16. Which of the following is not criticised by realism in education?
(a) Teachers denying the value of school co-curricular activities
(b) Pupils cramming for knowledge from books for reproducing in examination
(c) Organizing schools in a way that is conducive to practical training in citizenship
(d) Teaching which drifts away from life of the child

Show Answer

16. Which of the following is not criticised by realism in education?
(a) Teachers denying the value of school co-curricular activities
(b) Pupils cramming for knowledge from books for reproducing in examination
(c) Organizing schools in a way that is conducive to practical training in citizenship
(d) Teaching which drifts away from life of the child
Answer: c

17. In the light of relevant past events, con­temporary events and their understanding should find a place in the teaching of history. Who maintained this principle?
(a) Naturalists
(b) Idealists
(c) Realists
(d) Marxists

Show Answer

17. In the light of relevant past events, con­temporary events and their understanding should find a place in the teaching of history. Who maintained this principle?
(a) Naturalists
(b) Idealists
(c) Realists
(d) Marxists
Answer: c

18. The most important thing to keep in mind for a teacher according to Realism in education is
(a) The method of teaching
(b) The value and significance of what is taught
(c) The nature of the child
(d) Organization of the content to be taught

Show Answer

18. The most important thing to keep in mind for a teacher according to Realism in education is
(a) The method of teaching
(b) The value and significance of what is taught
(c) The nature of the child
(d) Organization of the content to be taught
Answer: b

19. Which school of philosophy very strongly advocates that education should be voca­tional in character?
(a) Existentialism
(b) Naturalism
(c) Realism
(d) Pragmatism

Show Answer

19. Which school of philosophy very strongly advocates that education should be voca­tional in character?
(a) Existentialism
(b) Naturalism
(c) Realism
(d) Pragmatism
Answer: c

20. Which is not an aspect of mind according to the Realists’ theory of knowing?
(a) Awareness
(b) Consciousness
(c) Behaviour
(d) Processing of awareness

Show Answer

20. Which is not an aspect of mind according to the Realists’ theory of knowing?
(a) Awareness
(b) Consciousness
(c) Behaviour
(d) Processing of awareness
Answer: c